Lieve lezer,

Wat leuk dat je interesse hebt in (een van) mijn boek(en)! Omdat ik niemand per ongeluk wil kwetsen, heb ik besloten om op deze pagina alle trigger warnings te zetten van mijn boek(en). Ondanks dat ik niet heel expliciet schrijf en al helemaal probeer te voorkomen scènes neer te zetten voor een zogenaamd shock-effect, behandel ik soms wel zware thema’s door mijn verhalen heen. Dit omdat ik het belangrijk vind dat (ook bij jonge mensen) sommige onderwerpen op een ‘luchtige’ manier aan het licht worden gebracht. Ik hoop lezers te kunnen raken met verhalen en (levensechte) personages bij wie ze zich kunnen inleven, en de boodschap overkomt dat het oké is als je over bepaalde dingen wil praten (wat dat dan ook mag wezen).

 

Als jij liever gewaarschuwd wordt dan onaangenaam verrast, lees dan de bijbehorende trigger warnings.

 

Let op: de trigger warnings kunnen spoilers bevatten, al probeer ik het zoveel mogelijk te voorkomen!

Trigger warnings

Thema’s die aan bod komen:
Verkrachting, PTSS, omgaan met trauma’s, eenzaamheid/in de steek gelaten (voelen).

  • Een personage is in het verleden verkracht (deze scène komt niet expliciet in het boek voor, maar wordt meer geïmpliceerd door vage nachtmerries en reacties van het personage op kleine dingen). Later wordt het personage gedwongen om de feiten onder ogen te komen, terwijl ze deze gebeurtenis jarenlang uit haar geheugen heeft gewist.
  • Een ander personage heeft in een oorlog gevochten en daar PTSS aan overgehouden, en (gedeeltelijk) overwonnen.
  • Op ongeveer 35% van het verhaal, stopt een personage niet (meteen) met … ‘liefkozen’, om het andere personage een ‘lesje’ te leren en expres een emotionele afstand te creëren met diegene (om redenen die in de climax worden benoemd).
  • Seksisme(?): Broeken worden alleen gedragen door mannen. (Dit heeft enigszins een reden voor het vervolgdeel.)

Reacties van proeflezers

Voordat De nieuwe Wendy verscheen heb ik de vraag gesteld of een trigger warning nodig was. Iedereen was het er mee eens dat dat niet hoefde. Ook een sensitivity reader gaf dat aan. Omdat ik later toch andere reacties heb gekregen van lezers die toch even overrompeld waren, heb ik besloten bovenstaande trigger warnings dan op deze manier te vermelden. (De eerste druk is nou eenmaal al uit.) Ik hoop dat ik gevoelige lezers op deze manier tegemoetkom en een onaangename leeservaring kan voorkomen 💙

Onderwerpen die aan bod komen:
Verkrachting, PTSS, rouwverwerking, mishandeling.

  • Voornamelijk een referentie naar de verkrachting van een personage (van deel 1).
  • Wraakactie op potentiële verkrachter, door middel van…
  • Mishandeling (maar dit wordt niet expliciet uitgebeeld in de scène, het gaat over in een fade-out.)
  • Ook komt opsluiting/mishandeling van een personage in het verhaal voor, wederom niet heel expliciet.
Winkelwagen