De zwarte zeemeermin

Grote kans dat je nu inmiddels wel de Disney heisa over Halle Bailey hebt meegekregen wat De kleine zeemeermin remake betreft. Ariël was wit, dus mensen willen een witte zeemeermin zien in de remake. Oké. Deze blog gaat niet verder op deze discussie in. Simpelweg, omdat ik het helemaal prima vind dat ze Halle Bailey hebben gecast als de kleine zeemeermin, maar ik het ook prima had gevonden als het iemand anders was geweest – zwart, wit of een ander kleurtje, ik accepteer iedereen.

Waar ik het wél mee eens ben is dat een zwarte zeemeermin haar eigen verhaal verdient. In De nieuwe Wendy komt ook een zeemeermin voor; Morysa. Vanaf het begin dat ik Morysa omschreef, had ze altijd al een diepe, chocolade kleurige huid, violette ogen en staart, en onnatuurlijk rood haar dat ook wel eens wordt vergeleken met de kleur van aardbeien. Oftewel, “mijn” zeemeermin, Morysa, is een personage van kleur. Daar heb ik niet eens heel diep over nagedacht, ze was gewoon tijdens het schrijfproces zo ontstaan. Ze heeft een pittig karakter, laat anderen niet gauw toe in haar leven en vindt het heerlijk om Sula (1 van de hoofdpersonages) te plagen en stelt zich als zogenaamde liefdesrivaal op als het om kapitein Ax gaat, die ze trouw overal heen volgt.

In zowel De nieuwe Wendy als De verloren Wendy, speelt ze een bijrol, maar in mijn achterhoofd krijgt Morysa (ooit) haar eigen verhaal. Haar eigen little mermaid retelling. Wat mij betreft zie ik helemaal geen kleur – en dat is niet omdat ik kleurenblind ben, au contraire. Ik vind gewoon niet dat een huidskleur heel belangrijk is om op te letten. Ik vind de persoon erachter veel belangrijker! Dus nogmaals: het is geen onverschilligheid, dit is ook niet beledigend bedoeld en ik hoop dat het ook niet zo wordt opgevat. Dat we allemaal verschillend zijn qua uiterlijk, persoonlijkheden en interesses, maakt de wereld juist interessant en kleurrijk 💙

En o ja, ik ga de Disney remake hoe dan ook zien 😋

P.S. De art die ik gebruik hebt is gemaakt door Sonia Matas en alle credits gaan daarheen. Ik heb de afbeelding simpelweg bewerkt in photoshop om te illustreren hoe ik Morysa voor me zie.

Winkelwagen