Extra content

Hoi! Wat leuk dat je deze pagina even bezoekt. Het feit dat je dat doet, is omdat je óf bent begonnen in het e-book van ‘de nieuwe Wendy’ en graag de map van Lumin wil zien, óf omdat je het fysieke boek hebt uitgelezen en benieuwd bent naar de exclusieve extra content.

LET OP!
De extra content bevat soms spoilers voor het verhaal.

Map van Lumin

Lumin, de plek waar sprookjes, mythen en legenden vandaan komen.

Wist je dat...

 • De wereld van Lumin geïnspireerd is door een zogenaamde ‘oogbol planeet‘? Deze planeten hebben een synchrone/gebonden rotatie, wat betekent dat één kant van de planeet altijd zon heeft, en de andere kant altijd in duisternis leeft.
 • Wetenschappers/astronomen denken dat het mogelijk is dat de middenkring bewoonbaar is.
 • Technisch gezien, als we in die middenkring zouden leven, leven we altijd in de schemer. Op zich best cool, maar dat is op Lumin niet zo. Daar wordt het in de middenkring, waar de personages leven, gewoon dag en nacht.
 • De Onderwereld van Lumin (het zuiden) is ontzettend koud. Alleen aan de rand kun je daar als mens lopen, vergelijkbaar met Antartica. Er leven is een andere zaak.
 • De Luminiaanse Hel daarentegen, is één grote woestijnbak, waar het ondragelijk warm hoe verder je reist.
 • Lumin heeft twee manen, genaamd Mimas en Titania

J.M. Barrie

Voor degenen die het niet weten: James Matthew Barrie is de schrijver van Peter & Wendy. Of zoals de meesten het verhaal kennen: Peter Pan.

SPOILER ALERT

De fans onder ons die ‘de nieuwe Wendy’ hebben gelezen, zal het waarschijnlijk niet zijn ontgaan dat een kleine, zesjarige James Barrie op de een of andere manier op Lumin is terecht gekomen! Arme James die zijn familie mist… straks mist hij nog de verjaardag van zijn broer.

En nee, dat laatste heb ik niet zomaar uit mijn duim gezogen. Laten we alle feitjes eens op een rij zetten die ik in het verhaal heb verwerkt!

 • James is geboren op 9 mei 1860, in ‘de nieuwe Wendy’ is hij op 26 januari 1867 terecht gekomen.
 • Zijn grotere broer, David, stierf vlak voor zijn 14e verjaardag (in 1867) dankzij een tragisch ongeluk tijdens het schaatsen. James was toen 6 jaar oud.
 • David was het lievelingetje van hun moeder, die in een diepe depressie raakte. Om zijn moeder te helpen, verkleedde James zich wel eens als David en deed alsof hij hem was.
 • David werd ‘de jongen die nooit ouder werd’, waar Peter Pan hoogstwaarschijnlijk op is gebaseerd.

‘Hij lijkt op Mael toen hij nog jonger was. Hoe oud is hij nu? Een jaartje of vier, vijf?’
 ‘Zes.’
 ‘O,’ zegt ze verbaasd.
 ‘Ja, hij is wat klein voor zijn leeftijd, maar dat komt wel goed.’ Wagner kijkt James onderzoekend aan en mompelt er dan achteraan: ‘Denk ik.’

 • Helaas voor James is het dus níét goed gekomen. Hij is altijd klein van stuk geweest en vermoedelijk net 1.60m lang geworden.

Hars als kauwgom

Alsof het kauwgom is?

In hoofdstuk 7 staat het onderstaande zinnetje, wat veel vraagtekens van mijn proeflezers heeft opgeleverd, maar ik er toch net zo stug als hars in heb gelaten.

De oude vrouw glimlacht breed waardoor haar zachtroze lippen worden gladgetrokken, terwijl ze op een stukje vlees kauwt alsof het hars is.

Vroeger… toen er nog geen commerciële kauwgom bestond, kauwden mensen namelijk op een bepaald soort hars alsof het, jawel, kauwgom was! 

https://www.usmintindustry.com/mint-resources/history-of-chewing-gum/

Bron: http://www.walnutcreekpediatricdentistry.com/blog/sticky-history-where-does-chewing-gum-come-from/

Stockholm syndroom

Zie hier een korte documentaire over Stockholm syndroom.

In hoofdstuk 51 kom je meer te weten over Sula’s verleden, alsook dat ze al een aantal jaren gevangen zat op de Blue Hazard. Op een gegeven moment blijkt dat ze redelijk vrij kon rondlopen en zelfs vliegen, waarop je de vraag zou kunnen stellen: waarom vloog ze niet terug naar huis?

 

Het antwoord daarop is: Stockholm syndroom. Heel kort samengevat, is het een psychologische verschijning wat men vaak ziet bij mensen die ontvoerd zijn (geweest) en een bepaalde liefde hebben ontwikkeld voor hun ontvoerder. Het gaat zelfs zo ver, dat als ze de kans krijgen om te ontsnappen, ze dit bewust niet doen.

 

Ik raad iedereen aan om hier meer over te lezen. 

Eikelworm & Afmeren

Eikelworm

Sula noemt Zed een ‘Eikelworm’ op verschillende gelegenheden. Een Eikelworm bestaat écht. Ook wel Enteropneusta genoemd of Acorn worm in het Engels.

Ik ben geen voorstander van schelden en/of vloeken, dus wat is nou leuker dan zelf scheldwoorden verzinnen? 

Zie jij waar de Eikelworm op lijkt? Need I say more?

Afmeren / aanmeren

Hoort het niet AANmeren te zijn? Dat heb je misschien gedacht tijdens het lezen. Het antwoord is: niet per se.

In de scheepsvaart wordt vaker de term ‘afmeren’ gebruikt. Dat is dan ook de reden waarom ik deze term heb aangehouden in mijn boek.

Wist je dat… scheepstermen voor het vastleggen van je boot, zoals ‘afmeren’ en ‘aanmeren’, nog uit de tijd van de Vikingen stammen? In de volksmond wordt afmeren vaak ‘aanmeren’ genoemd. Aanmeren is echter een samenvoeging van ‘aankomen’ en ‘afmeren’ en bestaat dus eigenlijk niet.

Deze tip en meer informatie kun je hieronder vinden:

https://www.kokwatersport.nl/blog/boot-afmeren

Winkelwagen